Smoothie

Spiser du Snickers i s-toget?

Det er som om, at vores opfattelse af blufærdighed har slået en flikflak. Vores blufærdighed kommer til udtryk i en helt anden form og helt andre situationer, end det hidtil har været sat i forbindelse med.

Jeg husker selv, hvordan jeg i starten af puberteten var ekstremt blufærdig, hvad angik min krop og mit sind. At skifte fra gymnastiktøj til min snooby bh, Papfars pige top og mine bomuldsgemascher fra Pieces gav langt mere sved på panden, end de 60 minutters høvdingebold, der havde været på skemaet i gymnastikundervisningen. Det var en kamp at undgå at vise så meget, som et kraveben til de andre i omklædningsrummet. Min sårbare lille krop som stod midt i et skift fra barn til voksen var min absolut største blufærdighed. Måske lige bortset fra toiletbesøg. Når man skal, så skal man…. Bare ikke som teenager! Hellere lidt forstoppelse, fordi man har holdt sig i skolen end at gå ud og få det ud af verden… Sådan var livet dengang!

I dag er det som om, at blufærdigheden ligger og ulmer et helt andet sted. Blufærdigheden viser sig ved stigende puls, røde kinder og en dårlig undskyldning, når du står i dit pæneste af dine grimmeste joggingsæt i Føtex og blander slik. Ikke bare 100gram slik men helst noget, der tangerer de 500gram. Blufærdigheden viser sig, når du slentrer gennem gaderne en fredag aften, når du burde stå på en dansebar og skeje ud, men istedet er på vej hjem med en pizza. En af de rigtige fedtede. En af dem med dressing. Alene. Blufærdigheden kommer ligeså, når du i alt smug kværner en chokoladebar på vejen hjem fra Fakta, fordi du ikke kunne modstå fristelsen, da du stod i en kilometer lang kø frem til kassen, og du så møder én af dine gamle venner, som følger med i dit liv på Instagram og primært har den opfattelse, at du lever i en verden fyldt med mikro portioner, Royal Copenhagen og friske blomster. Blufærdigheden kan endda melde sin ankomst, når du er helt alene en eftermiddag efter arbejde – og pludselig mærker en så kraftig sukkertrang, at du giver dig i kast med at spise brun farin, fordi du i følge dine egne restriktioner ikke må have søde sager liggende.

skaermbillede-2017-06-02-kl-11-37-55Det er som, at vores blufærdigheder i langt højere grad i dag ligger i, hvad vi putter i vores krop, og hvad vi gør ved den. Det er selvfølgelig okay, at vi spiser bland selv slik og isvafler, hvis bare vi har tilkendegivet på Instagram, at det er “what’s happening today!”.  Omvendt bliver vi ekstremt skamfulde og blufærdige omkring det, hvis den ikke er meldt. Vi steger os selv ihjel og får dårlig samvittighed, hvis rygraden ikke var til at lade marsbaren ligge på hylden i Kiwi – og vi skammer os over igen at have haft så lidt overskud i hverdagen, at vi bestilte pizza eller take-away til aften. Alt imens vi fuldstændig har glemt vores blufærdighed, hvad angår vores krop….. Vi tager en let påklædt selfie i spejlet, smækker det på Instagram, for dernæst at gå ud at tømme ryggen for åben dør, således du stadig kan være aktiv i diskussionen om din venindes ekskærestes nye kæreste med slænget, som spiser gulerodsstænger med dip lavet på skyr inde i stuen.

Blufærdighed plejede at være noget intimt. Noget, der krævede uanede mængder af tillid at lægge fra sig. Noget, der var skarpt optegnet af vores personlige grænser. I dag er blufærdighed skarpt optegnet af en eller anden ide om, hvad vi bør og ikke bør spise. På mange måder synes jeg, at det har taget en drejning. En ret forkert drejning.

Hvornår har der egentlig nogensinde været noget galt med kvinde, som viser sin kropslige blufærdighed i det offentlige, smider hæmninger derhjemme, passer sine naturlige behov og har en god appetit? Som min kæreste sagde forleden: “Man skal jo også huske at leve livet!” 

Det glemmer jeg bare, når jeg i smug spiser i Snickers på vej hjem i s-toget!

   

Kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smoothie